Basından

“Nefret söylemi masum, maskeli bir biçimde karşımıza çıkabiliyor”


Ülkemizde nefret söylemi ve nefret suçu konusunda uzman isimlerin başında gelen, UCL Birkbeck Institute konuk öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu ile toplumumuzun önyargılarını, yaygın nefret söylemine neden olan özelliklerini ve bununla mücadele için yapılması gerekenleri konuştuk.

Devamı..

Gazetecilik etiği ve çıkar tartışması


Gerçek bir çıkar çatışması, finansal veya diğer kişisel veya mesleki düşüncelerine, bireyin nesnelliğine, mesleki yargısına, mesleki bütünlüğüne karşı sorumluluklarını yerine getirmeye tehlikeye attığı bir durumda ortaya çıkar, çıkar çatışmasından direkt olarak etkilenirsiniz.

Devamı..

İntiharı haberleştirirken


Medyada yer alan intihar haberleri özellikle de umut ve iyileşme hikayelerine odaklanarak, daha yüksek risk altındaki bireyler arasında intiharı önlemeye yardımcı olabilir.

Devamı..

Sakıncalı Hediyeler


Ozan Özavcı'nın kitabı "Sakıncalı Hediyeler: Doğu Akdeniz’de Emperyalizm, Güvenlik ve İç Savaş", özellikle şu anda Afganistan, Suriye, Libya ve Yemen’de meydana gelen olaylar ışığında, hem günümüzü hem de ülke tarihimizi anlayabilmemiz için okunmalı.

Devamı..

Ulusal çıkar savunuculuğu ve gazetecilik


İktidarlar ulusal çıkar savunuculuğuna soyunmuş “vatansever” bir medya beklentisi içinde olurlar. Ancak burada en büyük kurban kamunun bilme hakkı olan gerçeklerdir. Propagandaya aracılık etmemek adına gazetecilerin gönüllü otosansür mekanizmasını devreye sokmak gibi bir zaafa düşmemeleri gerekir.

Devamı..

Gazetecilik ve kamu yararı


Kamu yararı, güvenli, sağlıklı ve tam işleyen bir topluma sahip olmayı gerektirir. Demokraside gazetecilik bu konuda merkezi bir rol oynar. İnsanlara demokratik sürece katılmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri verir.

Devamı..

Gazeteci-aktivist ikilemi


Özgür gazeteciliğin olmadığı, hak ihlallerinin yaşandığı ülkelerde, gazetecilerin birbirleriyle dayanışması gerekliliği birçok ülkenin gazetecilik deklarasyonunda mevcut, hatta bu bir etik zorunluluk. Yalnız söz konusu dayanışmayı aktivizm gibi sunmak da sorunlu.

Devamı..

Protesto haberleri: Öncelik hayatta kalmak


Medya okuryazarlığı kavramını şimdiye dek hep medya tüketicileri için konuştuk, tartıştık. Medyada daha doğru ve etik bir habercilik için medya çalışanlarına ve bu alanda çalışmak isteyenlere yönelik bir medya okuryazarlığı rehberinin eksikliği dikkatimizi çekti. Protesto haberlerinden hak temelli haberlere, kadına yönelik şiddet haberlerinin nasıl üretilmesi gerektiğinden ekonomi haberi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere; kısacası haberciliğin tüm uzmanlık alanları için profesyonel gazeteciler ve akademisyenlerle görüşmelere başladık.

Devamı..

‘Artık intihar haberi yazmak istemiyoruz’ diyerek yayını durdurdular


Şanlıurfa merkezli yayın yapan Ajans Balıklıgöl, “Biz artık intihar haberleri yazmak istemiyoruz” başlığıyla yayımladığı bildirinin ardından bir günlüğüne yayınına ara verdi. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni Ali Güzel’e neden böyle bir karar aldıklarını sorduk. Son bir ayda en az 15 kişinin hayatına son verdiği Urfa’dan bir başka gazeteci olan Hüseyin Özkan ile bu intiharların nedenini konuştuk. İletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ise gazetecilerin intiharları nasıl haberleştirmesi gerektiğini anlattı.

Devamı..

Pandeminin ideolojik bağlamı ve medya


İnceoğlu ve Çoban'ın 'Pandemi Neoliberalizm Medya' çalışması Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Kitapta yer alan yazarlar, pandeminin ideolojik bağlamını ve bunun medya ayağını analiz ediyor.

Devamı..

Gazeteci-Aktivist İkilemi


Günümüzün son derece karmaşık olan yeni medya ekosisteminde, gazetecinin sorumluluğu her zamankinden daha önemli hale geldi. Enformasyonun hacmi, karmaşıklığı ve hızı arttıkça, gazeteciliği tanımlama süreci giderek hantallaştı. Ancak gazetecinin, yaşadığı toplumda tartışma platformunu sağlayarak, “hakikat hakkının savunuculuğu” nu yapma hafife alınmaması gereken bir rol.

Devamı..

Öteki’nin Yanında 30 Yıl: Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu


Yolunuzu kaybettiğinizi düşündüğünüz anlarda yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir elinizdekilere sarılmak. Puslu bir Pazar sabahında tozlu raftan fotoğrafları çıkarmak, gidenlere, kalanlara, değişenlere selam durmak… Yine bir Pazar günü sizlere bu yazıyı hazırlarken kendimi Giritli Ailesi’nin fotoğraf albümünde mest olurken buldum. Tıpkı şarkıda söylediği gibi; eski bir resim buldum bugün, bir köşesinden içeri girdim. Bir şeylere gülüyorum, belli değil… Gazeteciliği bana öğreten kıymetli hocam Yasemin Giritli İnceoğlu’nun hikâyesini anlatmak bugünün en zorlu ve bir o kadar da gurur verici görevlerinden biri.

Devamı..

Protesto haberciliği


“Gazeteci hak ihlallerine uğrayanların sesi olmalıdır” ilkesi, iyi gazeteciliğin olmazsa olmazı ancak dikkat edilmesi gereken şey, gazetecinin, yalnız polisin ve güvenlik güçlerinin değil, aynı zamanda protestocuların da olası bir manipülasyon tuzağına düşmemesi.

Devamı..

Aşı milliyetçiliğinin panzehiri: Aşı dayanışması


Şu anda, dünya nüfusunun sadece yüzde 16'sına sahip zengin ülkeler, dünya genelindeki aşı stokunun yüzde 60'ını satın aldı. Aşıya erişim eşitliği sadece ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda stratejik ve ekonomik bir zorunluluk.

Devamı..

Yasemin G. İnceoğlu'ndan "Koronavirüs Günlükleri"


İletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu’nun bianet’te “Beşinci Kuvvet” başlığı altında kaleme aldığı yazıları, Köprü Yayınlarından “Koronavirüs Günlükleri” adıyla kitap olarak yayımlandı.

Devamı..

Kadınlarda obezite damgalaması ve medya


Medya aşırı kilo veya obeziteden etkilenen bireyleri damgalayıcı ve aşağılayıcı tanımlamalardan, mizah veya alay amacıyla tasvir etmekten kaçınmalı. Bunun için de çeşitliliğe saygı göstermeli ve kalıp yargılara başvurmamalı.

Devamı..

Spor medyasında kadın, hegemonik erkeklik ve eril dil


Tüm dünyada sporcuların yüzde 40'ını kadınlar oluştursa da spor medyasında kadınların yalnızca yaklaşık yüzde dördü temsil ediliyor; bu temsil biçimleri de oldukça sorunlu.

Devamı..

Korona günlerinde dilsel yaratıcılık ve mizah


Pandemiyle birlikte "Covideo partisi", "Coronapocalypse", "Quaranteens", "Coronacoma", "Covidivorce" gibi birçok yeni kelime dilimize girdi. Neden yeni koronavirüsten esinlenerek yeni kavram türetiliyor ve nasıl bu kadar kolay ve çabuk hayatlarımıza girdi? Bu soruların yanıtı mizah olabilir.

Devamı..

Covid-19’un dışladığı yoksul ve kırılgan grup: Romanlar


Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus ve dernek danışmanı Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hande Barlın ile pandemi sürecinde Romanların yaşadıkları sorunları konuştuk.

Devamı..

Prof. Yasemin Giritli: Bireysel silahlanmadaki artışın nedeni cezasızlık


İSTANBUL - Bireysel silahlanmadaki artışın en önemli nedeni olarak cezasızlığa işaret eden Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, “Bu tüm toplumu ilgilendiren bir konu ve ayrıca bir demokrasi meselesi. Şiddet içeren olaylara karşı herhangi bir korumanın söz konusu olmaması hukuka, kamu kurumlarına güvenin yitirilmesine ve kişilerin izole ve tecrit olmalarına yol açıyor” dedi.

Devamı..